06-50265697 Toos@toosgoppel.nl

Het overlijden

De meesten van ons maken het niet vaak mee dat een naaste komt te overlijden. Om u een indruk te geven van de gang van zaken nadat dit gebeurt, zet ik graag vast de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

 

U belt de huisarts

De arts zal een onderzoek doen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze formulieren laat hij bij u achter omdat de uitvaartbegeleider deze nodig heeft om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand van de desbetreffende gemeente.

 

Daarna belt u Toos Goppel Uitvaartbegeleiding. Ik ben dag en nacht bereikbaar op 06-50265697.

 

Verzorging

Nadat we met elkaar hebben gesproken kunnen we overgaan tot de verzorging van uw dierbare. U kunt het wassen en kleden uitbesteden, maar u kunt dit ook zelf of met elkaar doen.

 

Opbaring

Naar uw eigen wens kan u beslissen of de overledene thuis wordt opgebaard of in een rouwcentrum.

 

De kaart

Het versturen van de rouwkaart is één van de eerste zaken die geregeld moeten worden. Natuurlijk kunt u zelf een ontwerp verzorgen. Ook heeft u de mogelijkheid om een kaart te kiezen uit een collectie die ik beschikbaar stel. Nadat we met elkaar de tekst hebben samengesteld zal de kaart naar de drukkerij gestuurd worden. U ontvangt van mij een proefdruk en na uw akkoord gaan we over tot het definitief drukken van de kaarten. Ondertussen kunt u de enveloppen schrijven die ik bij u achterlaat, zodat de kaart nog dezelfde dag verstuurd kan worden. Uiteraard kunnen we desgewenst de rouwadvertentie(s) voor u verzorgen.

 

Het plannen van de dag van de uitvaart

Ook gaan we de eerste dag met elkaar in gesprek. Het is belangrijk om rustig bewust te worden van het gevoel dat bij u overheerst en wat de mogelijkheden zijn. We kijken samen hoe u uitdrukking kunt geven aan uw herinneringen, gedachten en gevoelens, bijvoorbeeld d.m.v. (live)muziek, toespraken. De belangrijkste vragen passeren de revue. Wie draagt de kist? Wie steekt de kaarsen aan? Zijn er andere bijzondere omstandigheden of wensen die voor deze emotionele dag van belang zijn? Zo geven we samen vorm aan het afscheid en ontstaat er een persoonlijke uitvaart.

 

Kosten en verzekering

De kosten van een uitvaart kunnen zeer uiteenlopen. Dit is uiteraard afhankelijk van de keuzes die u maakt. U krijgt vooraf een begroting zodat u precies weet waar u aan toe bent. Uitvaartverzekeraars werken vaak samen met een vaste uitvaartonderneming of verzorgen zelf uitvaarten. Daardoor ontstaat bij mensen het idee, dat men verplicht is de uitvaart door die onderneming te laten verzorgen. Niets is minder waar. De complete uitvaart kan door mij op persoonlijke wijze verzorgd worden. Dat geldt voor alle mensen die gebruik willen maken van mijn diensten, ook voor hen die verzekerd zijn bij een uitvaartverzekeraar. Indien nodig, verzorg ik daarom ook de bijbehorende administratie.

Toos Goppel Uitvaartbegeleiding
06-50265697
Toos@toosgoppel.nl